Osasuna zaintzeko eta gaixotasunak prebenitu eta tratatu ahal izateko produktuen kategoria berri bat da. Bereziki landare jatorrikoak diren elikagai osagarri eta nutriente batzuen onurak dakartza nahiz eta animalia jatorriko batzuenak ere identifikatu diren.
Elikagaien hondakinak berrerabiltzeko gaur egun dagoen
premiari erantzunez, eta hondakin horietatik abiatuta balio erantsi handiko elikadura
proiektuak ekoizteko ekimen berri bat sustatze aldera, Nutraceutical Omniun proiektua
sortu da. AUSOLAN enpresak gidatzen
du, eta bertan parte hartzen dute GAIKER
Zentro Teknologikoak, EROSKIk,
Basque Culinary Centerrek eta ISEAk.
Ikerketa honek iraungo duen hiru urteetan (2018-2020), hainbat ekintza gauzatuko dira. Lehenik
eta behin, elikagai hondarrak aukeratuko dira (frutak, barazkiak, arrainak),
bai eta sortze puntuak ere. Eta produktu nutrazeutikoen linea berria osatuko
duten osagai funtzional eta printzipio bioaktiboak aztertuko dira. Gerora,
osagai funtzional eta printzipio bioaktiboen kontzentrazio handia duten
amaierako produktuen laburpen bat egingo da, eta prototipo nutrazeutikoen erabileraren
hobekuntza nutrizionala eta erakargarritasuna aztertuko dira.
GAIKER Zentro Teknologikoa arduratuko da bai elikadura
osagaien elkarreragina aztertzeaz, bai eta elikadura estraktuetatik lortutako
osagai funtzionalen eta printzipio bioaktiboen eraginkortasuna eta segurtasuna
in vitro ebaluatzeaz eta ezaugarritzeaz ere. Horri guztiari esker, lortutako
estratu prozesatuak ebaluatu ahal izango dira, eta geroko I+G+B garapenak
zehaztuko dira.
Eusko Jaurlaritzak eta Eskualde Garapenerako Europako Funtsak
(FEDER) elkarrekin finantzatutako HAZITEK
enpresako I+G laguntza programaren baitan, Nutraceutical Omniun garapen
teknologikoko eta ekoberrikuntzako proiektu bat da, eta elikagaien
hondakinetatik balio erantsi handiko produktuak garatzea helburu duen ekimen
berri bat sustatzen du.
Ausolan
Taldeak gidatzen
du Nutraceutical Omniun izeneko ikerketa programa. Helburutzat dauka besteak
beste fruta, barazki eta arrainetatik
sortutako hondakinetatik abiatuta balio
erantsi handiko elikadura produktuak
garatzea.
Ikerketaren asmoa da “hondakinak berrerabili, eta nutrazeutikoak sortzea; hots,
elikagaietan dauden substantzia natural bioaktiboetatik eratzen diren elikadura
osagarriak sortzea”, adierazi du Amaia Aguirrek, konpainiako I+G Saileko
arduradunak.
Proiektu honen helburua da janari hondarrak murrizteak daukan
garrantziari buruz mundu osoan egin den deialdiari erantzutea.
Proiektu honek, beraz, “janari hondarrak murrizteak eta
elikadura soberakinei etekina ateratzeak daukaten garrantziari buruz mundu
osoan egin den deialdiari erantzutea bilatzen du, bai eta Nazio Batuen 12.
helburua betetzea ere, kontsumo eta ekoizpen modalitate iraunkorrak
bermatzeko”, azaldu du Maria Lopezek, Ausolaneko Harreman Instituzionaletako
zuzendari korporatiboak.
Nutraceutical Omniun proiektuan lankidetzan ari dira Gaiker Zentro Teknologikoa, Eroski, Basque Culinary Center Innovation eta Isea. Eusko Jaurlaritzak eta Eskualde
Garapenerako Europako Funtsak (FEDER) elkarrekin finantzatutako HAZITEK enpresako
I+G laguntza programaren baitakoa da.
Ikerketa 2020ra arte
2020an amaituko den ikerketan zehar, elikagai hondarrak
aukeratuko dira (frutak, barazkiak, arrainak), bai eta sortze puntuak ere. Eta
produktu nutrazeutikoen linea berria osatuko duten osagai funtzional eta printzipio bioaktiboak aztertuko dira.
Gerora, osagai funtzional eta printzipio bioaktiboen
kontzentrazio handia duten amaierako produktuen laburpen bat egingo da, eta
prototipo nutrazeutikoen erabileraren hobekuntza
nutrizionala eta erakargarritasuna aztertuko dira.
Gaiker Zentro Teknologikoa arduratuko da bai elikadura
osagaien elkarreragina aztertzeaz, bai eta elikadura estraktuetatik lortutako
osagai funtzionalen eta printzipio bioaktiboen eraginkortasuna eta segurtasuna
in vitro ebaluatzeaz eta ezaugarritzeaz ere. Horri guztiari esker, lortutako estratu prozesatuak ebaluatu ahal
izango dira, eta geroko I+G+B garapenak zehaztuko dira.
Ausolan Espainiako enpresa talde bat da, Mondragon Taldekoa. 13.000 langile inguruko plantilla dauka, eta egunero 260.000tik
gora menu zerbitzatzen ditu bere 2.100 bezeroen artean. Iaz, 230 milioi euro
inguruko fakturazio bolumena izan zuen.
Ausolan Taldeak gidatzen du Nutraceutical Omniun izeneko
ikerketa programa. Helburutzat dauka besteak beste fruta, barazki eta
arrainetatik sortutako hondakinetatik abiatuta balio erantsi handiko elikadura
produktuak garatzea. Ikerketaren asmoa da “hondakinak berrerabili, eta
nutrazeutikoak sortzea; hots, elikagaietan dauden substantzia natural
bioaktiboetatik eratzen diren elikadura osagarriak sortzea”, adierazi du Amaia
Aguirrek, Ausolaneko I+G Saileko arduradunak, zeinak proiektua gidatzen duen.
Lan berritzailea da, Ausolanek 0 Zabor egitasmoarekin daukan
konpromisoaren ispilu. “Janari hondarrak murrizteak eta elikadura soberakinei
etekina ateratzeak daukaten garrantziari buruz mundu osoan egin den deialdiari
erantzutea bilatzen du, bai eta Nazio Batuen 12. helburua betetzea ere,
kontsumo eta ekoizpen modalitate iraunkorrak bermatzeko; gure gizarte
erantzukizun korporatiboan onartu dugun helburua da, eta gure enpresa
estrategiaren barnean dago”, azaldu du Maria Lopezek, Ausolaneko Harreman
Instituzionaletako zuzendari korporatiboak.
Nutraceutical Omniun Ausolanen proiektu bat da, eta GAIKER
Zentro Teknologikoaren, EROSKIren, BCC Innovationen eta ISEAren lankidetza
dauka. Eusko Jaurlaritzak eta Eskualde Garapenerako Europako Funtsak (FEDER)
elkarrekin finantzatutako HAZITEK enpresako I+G laguntza programaren baitakoa
da.
Ikerketak hiru urteko iraupena izango du (2018-2020), eta
bertan, elikagai hondarrak aukeratuko dira (frutak, barazkiak, arrainak), bai
eta sortze puntuak ere. Eta produktu nutrazeutikoen linea berria osatuko duten
osagai funtzional eta printzipio bioaktiboak aztertuko dira.
Gerora, osagai funtzional eta printzipio bioaktiboen
kontzentrazio handia duten amaierako produktuen laburpen bat egingo da, eta
prototipo nutrazeutikoen erabileraren hobekuntza nutrizionala eta
erakargarritasuna aztertuko dira.
GAIKER Zentro Teknologikoa arduratuko da bai elikadura
osagaien elkarreragina aztertzeaz, bai eta elikadura estraktuetatik lortutako
osagai funtzionalen eta printzipio bioaktiboen eraginkortasuna eta segurtasuna
in vitro ebaluatzeaz eta ezaugarritzeaz ere. Horri guztiari esker, lortutako
estratu prozesatuak ebaluatu ahal izango dira, eta geroko I+G+B garapenak
zehaztuko dira.